Източник  www.euractiv.comНа снимката: Отляво надясно: Клоуи Гербер Кахузак, Клемент Пере, Ска Келер,

...
Източник  www.euractiv.comНа снимката: Отляво надясно: Клоуи Гербер Кахузак, Клемент Пере, Ска Келер,
Коментари Харесай

Афганистански бежанци: В Кабул те убиват с един куршум, а в България те оставят да умреш бавно

Източник  www.euractiv.com

На фотографията: Отляво надясно: Клоуи Гербер Кахузак, Клемент Пере, Ска Келер, Олфа Улед. Снимка: Георги Готев

Френски юристи ще подадат тъжба против България и ще изискват от Европейската комисия да стартира произвеждане за определяне на нарушавания и нечовешко отношение към бежанците от страна на управляващите в България.

Това разгласи във вторник (26 юни) парламентарната група в Европейски Съюз Зелените – Европейски свободен алианс.

В наличието на съпредседателя на групата - Ска Келер, юристите показаха отчет от 20 страници, формиран по шокиращите показания на афганистански бежанци и отговаряха на въпросите на публицисти.

България, най-бедната страна в Европейски Съюз, посрещна близо 60 хиляди бежанци в интервала 2015-2016, само че множеството от тях бързо напуснаха страната откакто усетиха една много враждебна среда.

А след договорката сред Европейски Съюз и Турция от март 2016 година броят на новите идващи понижа фрапантно.

По време на последната среща на върха, обвързвана с бежанския въпрос, българският министър-председател - Бойко Борисов, сподели, че неговата страна не е съгласна да одобри назад тези бежанци, които ще бъдат върнати от по-богатите страни от Европейски Съюз, тъй като по негови думи: „ времето за това е минало “.

Клоуи Гербер Кахузак, представител на 14 афганистански бежанци, които търсят леговище във Франция, свидетелства, че след престоя им в България те са в толкоз обезпокоително положение, каквото групите за филантропична помощ в никакъв случай не са виждали до момента.

По нейни думи, нещастните бежанци повтарят следното: „ Предпочитаме да се върнем в Кабул, в сравнение с в София. В Афганистан те убиват незабавно с един патрон, а в България те оставят да умираш постепенно “.

Кахузак изясни, че поради актуалната Дъблинска система ищците рискуват да бъдат върнати в България, където са регистрирани в началото като бежанци.

В последните месеци във Франция някои административни съдилища са анулирали премествания на бежанци назад в България поради нередностите на българската система.

За мотивиране на решението си са употребявали сигналите и доказателствата за неприятно отношение към мигрантите.

Някои други съдилища във Франция обаче извършват преместванията, тъй като Европейски Съюз не се е произнесъл по въпроса.

Според дъблинската система страната, в която бежанецът за първи път кандидатства за леговище, дава отговор за това дали да одобри, или да отхвърли настояването, а той може да не стартира процеса в друга пълномощия.

Настоящата система слага прекомерно огромен напън върху „ страните по границата “ - Гърция и Италия.

Срещата на върха имаше за цел да внесе промени, само че действително няма реализиран консенсус.

Европейската комисия и Европейският съд са единствените институции, които могат да открият систематични нарушавания в българската система за даване на леговище. В разследване на което е допустимо прекъсването на прехвърлянията до България.

Герберт Кахузак цитира един от бежанците (имената им не се предоставят), който твърдял, че е част от група от 21 души, които са били бити от служители на реда, всичките им движимости били иззети и даже полицейските кучетата били насъсквани против тях.

Освен унижението, това нанесло трайна контузия върху децата му. Те също са участвали и от този момент повече в никакъв случай не желаят да виждат кучета.

След това групата е заведена в къща, където е държана без храна и вода, до момента в който бежанците не дали пари на служителите на реда.

Мъжът съпоставя мъчението с това на талибаните в Афганистан – там вместо да убиват враговете, им режат краката. Според бежанеца даже и талибанските извращения са за предпочитане.

„ Той изцяло съществено обмисляше да се върне в Афганистан, макар че знаеше какво го чака там – да остане без крайници, единствено, с цел да не попадне още веднъж в София “, удостоверява Кахузак.

Друг афганистански емигрант споделя, че въпреки и изгубил цялото си семейство в Афганистан, всичките му кошмари са свързани с България.

„ Изглежда, че прекарванията им в България са изтрили спомените за целия им предходен живот “, добавя Кахузак.

По нейни думи доста от френските съдии не схващат, за какво афганистанските бежанци мислят, че животът им ще е заплашен в България.

" Ако те в действителност желаят да оказват помощ, би трябвало да анулират дъблинските прехвърлянията и да признаят минусите на българската система за даване на леговище ", сподели тя, като изрази страдание, че " сега думите на бежанците нямат никаква стойност ".

В поддръжка на думите тя си приведе и отчет, който разкрива по какъв начин в центъра за задържане в Бусманци бежанците са изтезавани.

Според думите на бежанците това се случвало в баните, тъй като единствено там няма камери.

Френският юрист в адвокатската гилдия в Париж, Клемент Пере, един от създателите на отчета, съобщи, че настояването е на първо място Комисията да " проверява сериозното нарушаване на европейските стандарти от българската страна ".

Той сподели, че българският углавен закон преглежда противозаконното влизане и излизане от границите като закононарушение, което съгласно него нарушава правилата на интернационалното право за некриминиране на противозаконното трансгранично придвижване.

След това, френският юрист упреква българската страна в неспазване правилото за самостоятелно разглеждане на молбите за леговище, който също е залегнал в законодателството на Европейски Съюз.

Според него България всеобщо отхвърля леговище на жители на Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка.

По думите му афганистанците би трябвало да се смятат за пълноправно възможни да аплайват за леговище в България.

Тази процедура, продължава Клемент Пере, е изобличена като невалидна от шефа по миграция и протекция в Европейската комисия в писмо до българската държавна организация за бежанците от 6 юли 2017 година

Въз основа на данните на Евростат за 2017 година размерът на предоставената интернационална протекция на афганистанските жители в България е единствено 1,5%, което значи, че от 1 287 единствено 22 решения са били позитивни. За съпоставяне, във Франция цената е 90% от кандидатствалите афганистанци.

Оперативният режим в България за изпращане на лица, търсещи леговище, непосредствено в центровете за задържане откакто са пресекли границата, е денонсиран от специфичния представител на Генералния секретар по миграцията и бежанците към Съвета на Европа, Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида и Комитетът на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация, сподели Пере.

Той добави, че Комитетът на Организация на обединените нации против изтезанията в последния си отчет приканва България да предотврати малтретирането на лицата, търсещи леговище, от чиновници на правоохранителните органи и да обезпечи уместно образование за това по какъв начин да се оправят с мигрантите и другите уязвими лица.

Френският юрист Олфа Улед, другият създател на отчета, съобщи, че Комисията е изцяло наясно какво се случва в България, само че е избрала да не подхваща деяние.

" Няма да се поколебаем да разгледаме въпроса пред Комитета на Организация на обединените нации против изтезанията, в случай че забележим, че [другите възможности] не работят ", сподели тя.

EURACTIV помоли Ска Келер да разяснява навременността на това известие, тъкмо преди срещата на върха на Европейски Съюз на 28-29 юни, когато се чака миграцията да е водеща тематика в дневния ред. Тази среща е и последното събитие за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Келер добави, че макар големите старания на българското председателство да сътвори положително усещане, като провежда значими срещи съгласно нея " не се приказва доста за това какво действително се случва в България - нито във връзка с бежанците, нито за общественото състояние в страната като цяло ".

Тя подсети за посещаване на делегация на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент в България и опитите на българското държавно управление да се покаже с висока степен на съдействие с турските гранични чиновници. А в действителност съдействието им не е нищо повече от връщане на търсещите леговище, което е непосредствено нарушение на Законодателство на Европейски Съюз.

" По отношение на това, което следим в България, ние в действителност не сме щастливи ", съобщи Келер, като добави, че тя ще повдигне въпроса, когато българският министър-председател пристигна да осведоми Народното събрание за председателството идната седмица.

Според Келер, в случай че се приведат в деяние неотдавна обсъжданите „ платформи за дебаркиране “ в африканските страни, те най-вероятно ще бъде същински смут за българската система за даване на леговище на бежанците.

" Ако водачите на Европейски Съюз се спогодят за нещо на срещата на върха на 28 и 29 юни, това сигурно ще бъде нещо извънредно ", добави Келер.

Запитана за коментар, говорителката на Комисията - Наташа Бертауд, сподели, че изпълнителният орган на Европейски Съюз не е осведомен със случаи на малтретиране на търсещи леговище в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР